Balatonkenesei tábor 2018. VI. turnus - beszámoló

2018. augusztus 08-án 7:30-kor a Tesco parkolójában 98 gyermek és szüleik nagy izgalommal várták az indulást a balatonkenesei táborba. Sok ismerős arcot láttam, akik már több éve táboroznak velünk, de találkoztam ismeretlen, ragyogó tekintetekkel is. Gyorsan megtörtént az ismerkedés a csoportvezető tanárokkal és a táborvezetővel valamint a bepakolás, és a buszokra való felszállás. 8:00 órakor érzékeny búcsút vettünk a szülőktől, testvérektől és már el is hagytuk a parkolót. Utunkat Solton szakítottuk meg. Itt volt idő fagylaltozni, sütit enni és egyéb ügyeket elintézni. 11:30-kor már Balatonkenesén voltunk az SZMJV gyermeküdülőjében.

A legfontosabb feladat a tábor átvétele volt, és a gyermekek elhelyezése a szobákban. Utána bemutattam a 10 nap alatt ott dolgozó pedagógusokat, valamint ismertettem a napirendet, házirendet, az általunk elvárt szabályokat, kéréseket. Ezután kiosztottuk az ágyneműt és mindenki kipakolt a szobájában.

Nagyon vártuk már, hogy végre a tikkasztó meleg után csobbanhassunk a Balatonban. A szabadstrandon fürödtünk legtöbbször, mert közelebb van a táborhoz és sokkal jobb a talaj. Mikor egy picit hűvösebb volt, akkor sétáltunk el a Vak Bottyán strandra. Kirándultunk Balatonfűzfőre. A vasútállomástól bob pályáig az utat gyalog tettük meg. Balatonfűzfőn a bob pályán minden gyermek egy csúszást kapott az önkormányzat jóvoltából. A gyerekek még saját zsebpénzükből néhány érdekesebb játékot is kipróbáltak. Kirándultunk Székesfehérvárra, voltunk a Bory-várban, a Koronás parkban, ahová kisvonattal mentünk, majd megtekintettük a történelmi belvárosrészt, a virág órát, az országalmát és a romkertet is. Volt időnk fagyizásra és szemet gyönyörködtető hosszú sétára. A táborozó gyerekek jelentkezhettek különböző sport bajnokságokra. Pl: csocsó, foci, tollaslabda, asztalitenisz, ugrókötél, hullahopp, röplabda, póker. Ezek a bajnokságok a csendes pihenő alatt zajlottak, valamint a kézműveskedés is ebben az időben történt. Az esti programjaink 20:00 órakor kezdődtek általában. Az első este csapatépítő jelleggel telt. A csoportoknak be kellett mutatniuk a csapatot. Legeket kellett gyűjteniük.: Pl: a legjobb szakács, a legjobb röplabdás stb., csomót kellett kibogozniuk a kezek zűrzavaros összefonódásából, névfűzér játékkal megtanulták a csoportok egymás nevét, igaz-hamis állításokkal pedig még jobban megismerték egymást. Az estre a koronát a közös juste dance tette rá. Volt olyan esténk, amikor a Mydros együttes tartott koncertet és táncházat a Széchenyi parkban. Rendeztünk smink, fodrász, körömfestő és lábszépségversenyt, valamint divatbemutatót, ahol nagyon ízléses remekműveket láthattunk. Volt egy perc és nyersz vetélkedő, ahol a következőfeladatok voltak: ormányos jeti, popsi ping pong, villa bowling, aki hatost dob a dobókockával, az a saját tányérjából kanalazhatja a szörpöt, de ha újra hatost dob valaki, akkor már ő kanalaz a saját tányérjából. Az a csapat nyert akinek a játékosa először kanalazta ki az üdítőt. Egyik este kvízvetélkedő tartottunk. A helyes válaszokat csoportonként A,B,C kártyával jelezték a gyerekek. Volt olyan, mikor tréfás feladatokat oldottak meg a csoportok. Ilyen volt például a lufipukkasztás, a papírlánctalpas, pohárlefújás az asztalról lufival. Kiegészítő programként bingóztak is a gyerekek, amit nagy ováció fogadott. Részt vettünk sétahajózáson. Ezen az estén a vacsorát a parton fogyasztottuk el, mert pizza volt. Rendeztünk számháborút. Építettünk homokvárat. Az utolsó előtti estén Ki mit tudot? rendeztünk, amelyen nagyon sok táborozó lépett fel ötletes, szép produkciókkal. Az utolsó este kihirdettük a sportversenyek, bajnokságok, szobatisztasági versenyek eredményeit, megjutalmaztuk a nyerteseket és felköszöntöttük a születésnaposokat. Az estét közös just dance zárta.

Új barátságok, szerelmek szövődtek. Szomorúan vettünk búcsút egymástól. Sokan azt mondták, hogy jövőre is szeretnének eljönni Balatonkenesére. Nagyon köszönöm minden táborozónak, hogy jól viselkedtek, és jó hangulatú, boldog napokat tölthettünk el együtt. Köszönöm minden kollégám áldozatos, fáradtságot nem kímélő munkáját, a 24 órás szolgálatot, a humort, kedvességet és azt, hogy mindannyiunk számára az volt a legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Úgy érzem ez sikerült, hiszen a gyerekek véleménye alapján 4,65–re értékelték a pedagógusokkal való viszonyt, a programokat és a napirendet.

A táborban dolgozó pedagógusok: Csapó Irma, Erdődi Emese, Kecskésné Bujdosó Judit, Ótott Idikó, Tary Gábor.

Jövőre veletek ugyanitt!

Szeretettel és hálával gondolok az együtt töltött 10 napra: Gégény Gáborné Julika néni táborvezető

 

A turnusról készült képeket IDE kattintva tekinthetik meg.